Muskat, Jelatin, Karmin, Şellak

Haramların bu denli etrafımızı sardığı şu zamanlarda hem kendim yediklerime özen göstermeye hem de denk geldikçe insanları naçizane bilgilendirmeye çalışıyorum.

Paketli gıdalarda çokça rastladığım ve bu sebepten o gıdaları almaktan kaçındığım 4 madde var:

  • Muskat : Bir baharat olan muskat, hint cevizi adıyla da biliniyor ve fazlası uyuşturucu etki yaptığı için Hanefi mezhebine göre tüketilmesi caiz değil. Karışım baharatlarda ve özellikle köri baharatında görülebiliyor. Karışım baharatları alırken içerik bilgisine dikkat etmekte fayda var. Tabi bununla bitmiyor. Bir restorana gittiğinde önüne gelen yemekte ne çeşit baharat var bilemiyor insan. Bu gibi şüpheli bulduğum durumlarda garsondan baharat bilgisini öğrenmesini rica ediyorum. Kömbe tarzında baharatlı kurabiyelerde de muskat bulunabiliyor. En iyisi evde tertemiz içini dışını bilerek yemek yapmak tabiki..
  • Jelatin : Ekmekten yoğurda kadar herşeyin içine katılma potansiyeli olan bir madde malesef. Elbette İslami şartlar altında helal kesim hayvanlardan elde edilen jelatinler haram değil, fakat ülkemizde jelatinin büyük çoğunlukla yurtdışından ithal ediliyor olması, bu maddeyi içeren gıdalara şüpheyle yaklaşmak için yeterli bence. Dondurma alırken bile “içinde jelatin var mı?” diye sormak zorunda olmak malesef çok üzücü. Ancak kafede çayın yanına sipariş ettiğimiz basit bir cheesecake’de bile jelatin olduğu için herşeyi sormaya mecbur kalıyoruz.
  • Karmin : Carmin, carmine, karmin ya da E120 koduyla gıdalarda yer alan bir renklendirici. Kırmızı tonlarında renklendirme yapmak için kullanılıyor. Bir böcekten elde ediliyor. Bu nedenle yenemeyeceği yönünde fetva bulunmaktadır.
  • Şellak : Şellak adıyla veya E904 koduyla, gıdalara parlaklık vermek amacıyla genellikle kaplama yapmak için kullanılıyor. Bu madde direkt böceğin kendisi olmadığı için cevazı yönünde kimi kaynaklarda bir ruhsat bulunabilse de takva yönünden değerlendirildiğinde bana göre bundan kaçınmak en güzelidir. 
About

Yorum Yok

bir Yorum Yapın